Д-р ПЕТЪР НИКОЛОВ
КАБИНЕТ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ И ПСИХОТЕРАПИЯ
 
ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
Какво представлява и колко е често?
 
В миналото паническото разстройство се наричаше страхова невроза. В последните години терминът „невроза” се избягва поради различните тълкувания на понятието. Основна проява при паническото разстройство е специфичен и немотивиран страх под формата на т.нар. панически атаки.
 
Сам по себе си страхът е нормална емоционална реакция, която от една страна сигнализира за някаква опасност, а от друга - катализира физиологични процеси в организма, които го подготвят и мобилизират за ответна реакция спрямо опасността.
 
Когато обаче страхът възниква извън контекста на сигнал за опасност и мобилизиране на индивида, например когато изпитваме пристъп на паника, без да има конкретна реална опасност, тогава говорим за болестен страх. Съществува група от невротични състояния, в които болестните форми на страх са основен симптом. Тази група състояния наричаме тревожни разстройства. Към тях спадат паническото разстройство, генерализираната тревожност, разнообразните фобии и натрапливите състояния.
 
Паническото разстройство е най-честото тревожно разстройство. Счита се, че трима от всеки 100 души население развиват паническо разстройство в даден момент от живота си. Жените боледуват около два пъти по-често от мъжете. Състоянието може да започне във всяка възраст, но най-често началото е между 20 и 30 годишна възраст.
 
Кои са основните прояви и какво е протичането?
 
Основни симптоми са т.нар. пристъпи на паника, които възникват неочаквано, без конкретен повод и се изразяват в преживяване на интензивна тревожност и страх. Това се съпровожда от разнообразни телесни усещания: сърцебиене, „прескачане” на сърцето, изпотяване, треперене, чувство за недостиг на въздух, стягане в гърдите, топка в стомаха, гадене, световъртеж или усещане за нестабилност, подкосяване на краката, студени тръпки или топли вълни и други. Те не са предизвикани от някакво телесно заболяване, но са плашещи и драматични, поради което пациентът има усещането, че всеки момент ще припадне, ще получи инфаркт или инсулт, ще умре или ще загуби контрол над себе си.
 
Обикновено пристъпите на паника продължават няколко минути, по-рядко часове. Пациентите напълно осъзнават неоснователността на страховете си, но не могат да ги преодолеят. Те могат да започнат да посещават често спешни кабинети или да осъществяват медицински прегледи и изследвания, но се оказва, че липсват каквито и да било телесни заболявания, които да обяснят симптомите. Тогава става ясно, че те са психологично обусловени.
 
С времето пристъпите на паника зачестяват и пациентите започват да изпитват почти постоянно напрежение и тревожност в очакване на нова атака. Това може сериозно да разстрои ежедневните им дейности.
 
Понеже кризите се случват на съвсем произволни места - у дома, на улицата, в автобуса, на работното място, в магазина и т.н. - те започват да избягват тези ситуации или изискват да бъдат придружавани от близки и познати. Пациентите често остават неразбрани от околните, което допълнително ги натоварва. За човек, който не е преживявал пристъпи на паника е много трудно да разбере колко са мъчителни и е склонен да ги приеме като „признак на слабост” или „капризи”.
 
При част от случаите състоянието е леко и преходно. По-често обаче, без адекватно лечение паническото разстройство е с тенденция да рецидивира, т.е. да се повтаря във времето. Болестните епизоди обичайно продължават месеци наред, след това може да има подобрение, след това отново влошаване и т.н. В най-тежките случаи протичането е хронично и постоянно, като трайно нарушава функционирането на пациента.
 
Кои са причинните фактори?
 
Психологични и социални фактори
 
Най-често отключваща роля играят стресогенни събития в семейството, работата и социалното обкръжение на пациентите. Понякога обаче не се открива връзка с предшестващ стрес. Всъщност не самият стрес сам по себе си е отключващ фактор, а неспособността на конкретния човек да отреагира адекватно на него. Много хора преживяват стресогенни събития, но не се разболяват.
 
Психотерапията е насочена именно към намиране и подсилване на позитивните качества на личността и изработване на адекватни стратегии за справяне със стреса и с вътрешните конфликти. Тя е насочена също така към премахване на стереотипи, които поддържат страховете и заместването им със стереотипи, които преодоляват и преборват страховете.
 
Биологични фактори
 
Счита се, че при пациентите с паническо разстройство има предразположение към нарушен баланс на определени биохимични системи, свързани с предаването на информация в специфични области на централната нервна система. Предаването на информация се осъществява с помощта на различни вещества, напр. серотонин, норадреналин и др. Счита се, че при нарушен баланс на тези системи може да възникне болестна тревожност или депресия.
 
Медикаментозните методи на лечение със специфични антидепресанти са насочени именно към възстановяване на баланса на тези невромедиаторни системи в мозъка.
 
Какво лечение се прилага?
 
Съвременното лечение на паническото разстройство включва медикаментозна терапия и/или психотерапия. Счита се, че комбинираното използване на медикаментозна и психотерапия дава най-добра ефективност.
 
За допълнителна информация може да прочетете информационните брошури:
 
 
© Д-р Петър Николов
КОНТАКТИ

Д-р Петър Николов
Кабинет за психично здраве и психотерапия
Адрес:
гр. Варна, ул. Тодор Димов 33
Телефон за записване на час:
Телефонът функционира в:
Понеделник, Четвъртък: 12:00 - 19:00 ч.
Вторник, Сряда, Петък: 08:00 - 15:00 ч.
Всички консултации се осъществяват след предварително записан час.
© 2006-2024 · Д-р Петър Николов · Всички права запазени